Sportlab Sedoc – Stress

Gregory Sedoc presenteert sinds kort een leuk nieuw programma waarin hij innovaties in de sport onderzoekt. De eerste aflevering ging over stress! Hij probeert in die aflevering het antwoord te vinden op de vraag: “Hoe kom je van stress naar flow?”.

In de uitzending gaat hij langs bij Frank en Ronald de Boer die beiden op cruciale momenten een penalty misten. Hij onderzoekt hoe het kan dat dit op de trainingen honderden keren goed gaat en op het moment suprême mislukt. Welke gedachten spelen op zo’n moment een rol en welke gedachten maken een optimale prestatie mogelijk?

De Duitse sportpsycholoog Eberspächer heeft hiervoor het model van aandachtscirkels ontwikkeld. Dit model bestaat uit een 6-tal cirkels van aandacht en wordt in de uitzending toegelicht. In het kort komt het erop neer dat je het best onder druk kunt presteren als je in cirkel 1 zit. Die cirkel heet “ik en mijn taak”. Je bent op dat moment als sporter in je hoofd alleen bezig met wat je moet doen, je taak. Elke cirkel buiten cirkel één brengt je aandacht steeds verder weg van je taak. Cirkel 2 gaat bijvoorbeeld over “directe afleidingen”, in het voorbeeld van de penalty bv. de kant waar de keeper op gaat duiken. In cirkel 3 ben je in je hoofd bezig met de “is-behoort te zijn vergelijking”. Je gaat dan nadenken over hoe het gaat en hoe je vindt dat het zou moeten gaan. In cirkel 4 en 5 ben je bezig met slagen en falen en de gevolgen daarvan. Cirkel 6 tenslotte beschrijft de zinsvraag, waarom ben ik hier? Als dat in je hoofd speelt ga je zeker niet meer presteren!

Gregory is oud Europees indoorkampioen 60m hordenlopen, is meervoudig Nederlands kampioen en heeft 3x aan de Olympische Spelen deelgenomen. Hoewel ik op een veel lager niveau sport, heb ik aan den lijve ondervonden dat hij al op jonge leeftijd doorhad hoe je iemand uit zijn concentratie kon halen. In de jeugd heb ik ook op een redelijk niveau horden gelopen en was Gregory één van de concurrenten. In mijn eerste jaar atletiek ontdekte ik dat ik talent had voor de sprint en het hordenlopen. Ik was dat jaar de snelste en tijdens de C-spelen (officieus Nederlands kampioenschap < 16) liep ik in zowel de series als de halve finale de snelste tijd. Vlak voor de finale kwam Gregory naar mij toe om mij alvast een hand te geven en mij te feliciteren met de overwinning. Ik wist even niet zo goed wat ik moest zeggen en brabbelde denk iets van “de finale moet nog gelopen worden”. Gevolg was wel dat ik niet meer in cirkel 1 zat en prompt in de finale dwars door een horde ging en uiteindelijk niet eens op het podium terecht kwam. Gregory won volgens mij ook niet, als ik het mij goed herinner ging Bram Som (ja, die 800m loper) er uiteindelijk met de overwinning van door.

Ik heb het altijd een mooie anekdote gevonden en kon het achteraf ook wel waarderen. Tijdens de uitzending van Sportlab Sedoc moest ik er weer aan denken. Bovendien ben ik er nog steeds niet heel goed in om tijdens wedstrijden in cirkel 1 te blijven. Als ik op kop lig in een veldrit ben ik in mijn hoofd vaak met van alles bezig (de concurrentie, de overwinning, wat als ik een fout maak etc.), behalve gewoon hard fietsen. Tijdens mijn eerste gewichthefwedstrijd dacht ik zelfs wat doe ik hier (cirkel 6!?) Een mooie uitdaging dus voor de komende wedstrijden om in cirkel 1 te blijven! Lukt het jou om in cirkel 1 te blijven en zo ja hoe doe je dat?

Vanavond om 21:15 is de volgende aflevering van Sporlab Sedoc. De eerdere afleveringen kun je hier terugkijken:

https://www.avrotros.nl/sportlabsedoc/gemist/

Advertenties

2 thoughts on “Sportlab Sedoc – Stress

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.