Stoofvlees met venkel

We zijn deze week gezellig met de familie op vakantie in Callantsoog. Mijn moeder is vorige week met pensioen gegaan en om dat te vieren hebben ze een grote stolpboerderij uit 1926 gehuurd van vrienden. We zijn met zijn achten: mijn ouders, mijn broer en zijn vriendin, Imi, ik en de kinderen. Het is een oude rommelboerderij met een grote tuin, dus er is veel te ontdekken voor de kinderen.

Het weer valt tot nu toe goed mee, de zee zorgt ervoor dat hier vrij snel de zon schijnt. We kunnen dus heerlijk genieten van de zilte zeelucht. Vandaag hebben we zelfs buiten geluncht bij Woest, een mooie moderne strandtent waar je prima uit de wind in de zon kunt zitten.

De boerderij is van alle gemakken voorzien, je kunt hier ‘s-avonds prima koken. Vanavond aten we een stoofpotje van rundersukade en venkel met krieltjes uit de oven. Venkel is niet de meest bekende groente in Nederland, maar oh zo lekker. Wij leerden venkel kennen toen we in Italië woonden. Daar hadden we weinig te besteden en maakten we de venkel simpel klaar door hem even voor te koken en dan te bakken in olijfolie en op het laatst te bestrooien met wat geraspte parmezaanse kaas. Vanavond de wat luxere variant met vlees (lees eiwit ;-).

Het recept voor 4 personen:

Voor het stoofpotje

 • 2 venkelknollen
 • 1 citroen
 • 600 a 700 gram rundersukade
 • Klein beetje bloem
 • 2 el. olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 gesnipperde ui
 • 200ml witte wijn (droog)
 • 100ml runderbouillon (blokje)
 • Zout en peper naar smaak
 1. Verwijder eventuele stelen van de venkel en snijd de knollen in grove parten en verwijder de harde kern. Snijd de rundersukade in grote stukken, bestrooi ze met zout, peper en bloem. Rasp de schil van de citroen en pers een helft uit.
 2. Braad het vlees in een braadpan rondom bruin in de olijfolie. Haal daarna het vlees uit de pan en fruit de ui en de knoflook. Doe daarna het vlees weer in de pan en voeg de wijn, bouillon, de citroenrasp en het citroensap toe. Leg de venkel in de pan en breng aan de kook. Laat op laag vuur sudderen voor minimaal 2 uur. In ieder geval tot je het vlees als draadjes uit elkaar kunt trekken. Breng op het laatst op smaak met zout en peper.

Voor de krieltjes:

 • 800 gram krieltjes in de schil, in tweeën of in drieën gesneden
 • 2 el olijfolie
 • 2 el verse rozemarijn
 • Zout en peper naar smaak
 1. Verwarm de oven op 200 graden. Kook de krieltjes ongeveer 5 min voor. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Giet de krieltjes af en laat ze even in de pan drogen, zonder deksel. Verdeel de krieltjes op de bakplaat, voeg de olijfolie toe en bestrooi met rozemarijn, peper en zout. Meng alles goed met je handen en verdeel de krieltjes daarna goed over de bakplaat. Bak in de verwarmde oven voor 20-25 min tot ze goudbruin zijn.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde per persoon:

 • 572 kcal
 • 39,1 g eiwit
 • 18,5 g vet
 • 48,4 g koolhydraten
Advertenties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.