Sirolo, de hemel op aarde

Al jaren is Italië ons favoriete vakantieland. We hebben er zelfs een jaar gewoond, lees ook ons verhaal. We gaan eigenlijk elk jaar naar een andere plek om zo het hele land te ontdekken. Twee jaar geleden zaten we in het binnenland van Le Marche. Eén van de wat minder toeristische regio’s, maar daarom niet minder aantrekkelijk. We zaten in dit mooie agriturismo met een fantastisch restaurant. Sinds we met kinderen reizen proberen we altijd een locatie te kiezen met een goed restaurant (en zwembad ;-). Op die manier kunnen wij ‘s-avonds lang genieten van het heerlijke eten en de wijn, terwijl de kinderen op het terrein kunnen spelen.

De kust was op ongeveer een half uur rijden en dus besloten we ook een dag strand te doen. Ik ging op internet opzoek naar een mooi strand in de buurt. Al snel bleek dat één van de mooiste stranden van Italië aan de kust van Le Marche ligt, namelijk bij het plaatsje Sirolo. We besloten daar naartoe te gaan. We parkeerden de auto in het dorp en liepen met een kind van 2 en 5 naar het strand. Zo gezegd zo gedaan zou je zeggen. Ware het niet dat Sirolo op een soort klif ligt en de kleine strandjes dus beneden aan die klif liggen. We kamen op een soort zandpad en liepen langs afgronden van tientallen meters. Best spannend met twee kleintjes. Uiteindelijk kwamen we op Spiaggia Urbani, waar natuurlijk ook gewoon een steile asfaltweg naartoe bleek te liggen 🙂 Het strand ligt in een prachtige kleine baai, maar wel typisch Italiaans. Dat betekent vol met ligbedden en parasols die je kan huren. Voor ons geen probleem, maar als je daar niet van houdt moet je even opzoek naar een nog kleiner strandje waar je dan soms alleen kunt zitten. Die zijn alleen zo moeilijk bereikbaar dat het met kleine kinderen niet te doen is.

Op het strand zitten een aantal fantastische strandtenten met heerlijke lunches. We hebben daar dus lekker zitten genieten van de zeevruchten en witte wijn. Aan het eind van de dag begonnen de strandtenten tafels op het strand te zetten, dus wij besloten ook voor het diner aan te schuiven. Helaas bleek dat niet meer mogelijk, alle strandtenten waren al helemaal volgeboekt. Uiteindelijk daarom teruggelopen naar het centrum en daar opzoek gegaan naar een goed restaurant. Dat bleek geen verkeerde keuze. Wat een geweldig pittoresk dorpje met een dorpsplein op de klif met panorama uitzicht over zee. Daarnaast tientallen restaurants en bars en heel veel bedrijvigheid. Het vonden het jammer om na het eten weer terug het binnenland in te moeten. We besloten daarom direct dat we hier een jaar later zouden terugkomen voor een week vakantie.

In 2018 dus opzoek gegaan naar een vakantiewoning op loopafstand van het centrum en het strand. Doordat we er al geweest waren eenvoudig te vinden via Booking.com. Ideaal is om een appartement te huren bovenaan de weg naar Spiaggia Urbani. De start van die weg is namelijk tevens de ingang van het dorp en er rijdt een bus naar het strand als je lopen te zwaar vindt. Het voordeel van Sirolo is ook dat het vooral bij Italiaanse toeristen populair is en de accommodaties dus nog redelijk betaalbaar zijn in het hoogseizoen. Wij hadden uiteindelijk een mooi groot appartement met airco en twee kleine balcons. Die balcons hebben we uiteindelijk niet gebruikt omdat we het na een dag strand wel even lekker vonden om binnen te zitten. ‘S-avonds liepen we voor het diner zo het dorp in. We hebben in een week tijd de meeste restaurants wel een keer geprobeerd. Van pizzeria en finger food tot meer chique restaurants. Allemaal even geweldig in zijn eigen soort. Absoluut een aanrader dus.

Fietsen in de omgeving kan uiteraard prima, maar de wegen langs en richting de kust zijn wel vrij druk met verkeer. Langs de kust kun je wel heerlijk vlak fietsen en als je het binnenland in fiets dan wordt het al snel rustiger en glooiender. Naast het fietsen hebben we ook een keer een CrossFit box opgezocht. Altijd leuk om in andere landen en plaatsen te gaan Crossfitten in de locale box. Wij gingen naar CrossFit Agorà. Een heel mooi fitnesscentrum met een heel grote CrossFit box. Het was even wennen voor ze dat we gewoon een keer wilden meetrainen, maar uiteindelijk bleek dat geen probleem.

CrossFit Agorà

Ook een keer naar Sirolo, boek dan hier via Booking.com.

Booking.com

Un po’ di cielo sulla terra…

Advertenties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.