Yoghurtcake met appel

Mijn oma maakte in mijn herinnering altijd verse cake als we op bezoek kwamen. Heerlijk, met een dikke klodder verse slagroom!

Deze yoghurtcake bevat een stuk minder vet dan het origineel. Prima dus als tussendoortje of om mee te nemen op een lange fietstocht. In plaats van slagroom kun je er een schep kwark op doen voor wat extra eiwit. Ik houd van zoet en doe daarom vaak wat sucralose door mijn kwark. Als ik echt ver gefietst heb doe ik er stiekem ook nog wat keukenstroop overheen!

Dit recept is gebaseerd op een recept uit “het ultieme sportkookboek” geschreven door Stephanie Scheirlynck. Een Belgische topsportdiëtiste van o.a. Wout van Aert. Naast een inleiding over het belang van voeding voor (top)sporters staan er een heleboel lekkere en gezonde recepten in die eenvoudig te maken zijn. Het boek is onderverdeeld per type trainingsdag: een rustige trainingsdag, een intensieve trainingsdag en een dag met krachttraining. Voor elke type dag staan er meerdere ontbijt-, lunch- en dinerrecepten in.

Benodigdheden voor 16 plakken (24 cm cakeblik)

 • 300 gram magere Griekse yoghurt (ik gebruikte Zaanse Hoeve 2%, maar één met 0% vet kan ook)
 • 200 gram (riet)suiker
 • 3 eieren
 • 2 el. zonnebloemolie
 • 1/2 theelepel vanille-essence of verse vanille
 • Snufje zout
 • Rasp van een citroen
 • 150 gram volkoren speltmeel
 • 150 gram zelfrijzendbakmeel
 • 2 appels (of 1 appel en 50 gram rozijnen)

Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden.

Meng alle ingrediënten in een grote kom tot een glad beslag. Snijd een appel in dunne partjes en de ander in blokjes. Meng de appelblokjes door het beslag en giet in een cakevorm. Steek de appelpartjes er aan de bovenkant in. De appelblokjes kun je ook vervangen door rozijnen.

Zet in de oven voor ongeveer 60 minuten. De cake is gaar als je er een stokje insteekt en die er schoon uitkomt.

Voedingswaarde

 • 167 calorieën
 • 30 gram koolhydraten
 • 5 gram eiwit
 • 3 gram vet
Advertenties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.