The Big Five For Life

Eind vorig jaar was het landelijk nieuws: “Achmea schaft functioneringsgesprek voor alle 12.000 medewerkers af”.  Sinds 1 januari zijn wij bij Achmea inderdaad afgestapt van het traditionele beoordeling- en beloningssysteem.  Het oude beoordelingssysteem, dat door veel bedrijven gebruikt wordt, werkte niet goed. 80% van de mensen vindt dat hij of zij beter presteert dan gemiddeld. Een 3 beoordeling (alle afspraken gehaald) op een schaal van 5 was de norm en daarmee gemiddeld, terwijl de medewerkers vaak vonden dat ze een hogere beoordeling verdient hadden. Dat systeem werkte demotiverend. Ik heb dat als medewerker ervaren bij het krijgen van een 3 beoordeling, maar ook als leidinggevende bij het geven van een 3 beoordeling.

Achmea wil een bedrijf zijn waar mensen het leuk vinden om te werken. Waar iedereen de kans krijgt om het beste uit zichzelf te halen en waar medewerkers zich voortdurend blijven ontwikkelen. Deze nieuwe werkwijze heeft de naam TOP gekregen. TOP staat voor Talent, Ontwikkelen en Presteren. Het programma biedt allerlei hulpmiddelen en trainingen die je helpen te ontdekken wat je talenten zijn, waar je energie van krijgt, je verder te ontwikkelen en te presteren. Wat mij aanspreekt is de focus op het inzetten van je talenten om het beste uit jezelf te halen en daarmee bij te dragen aan de doelstellingen van jouw team.

We werken binnen Achmea ook al wat langer met een drijfveren onderzoek: RealDrives. Het is een test die is ontwikkeld om je te helpen nadenken over jezelf en bij het maken van keuzes voor de toekomst. RealDrives meet zes verschillende drijfveren die allemaal een eigen kleurcode hebben. Zie hieronder mijn RealDrives profiel. Het bovenste plaatje geeft mijn persoonlijke voorkeur aan, dit zijn de dingen waar ik energie van krijg. Ik heb een heel duidelijke voorkeur voor geel: kennis & inzicht. Het plaatje rechtsonder laat zien hoe mijn gedrag in mijn huidige (in dit geval vorige) rol is op het werk. Je ziet dus dat ik veel minder geel inzet dan ik vanuit mijn persoonlijke voorkeur zou willen. Daarnaast zet ik meer groen in (harmonie, mensen verbinden). Het plaatje linksonder laat zien hoe ik mijn omgeving beoordeel (ook hier in mijn vorige rol). Je ziet dat ik mijn gedrag heb aangepast aan mijn omgeving.

De uitslag van deze test was de eerste aanleiding om eens na te denken over mijn rol en of die mijn nog voldoende energie gaf. Per 1 januari 2018 ben ik mede daarom van functie veranderd, maar ook in die nieuwe functie heb ik nog regelmatig dagen die vooral energie kosten. Met de introductie van TOP ben ik daarom in gesprek gegaan met mijn leidinggevende en collega’s over de vraag wat wil ik de komende jaren gaan doen zodat ik meer energie uit mijn werk haal. Via TOP kwam ik bij een online training “waar word ik blij van”. In die training werd gerefereerd aan een boek: “The big five for life”. Dat boek heb ik aangeschaft en gelezen.

De ondertitel van het boek is “vervul je vijf grote levenswensen”. Hoewel ik het boek ook weleens beschreven heb als “sektarisch”, is het concept zeker interessant. Het idee is dat je opzoek gaat naar jouw “reden van bestaan” en je vijf grote levensdoelen (big five for life). Het advies is opzoek te gaan naar werk dat in lijn is met jouw “reden van bestaan” en je helpt je levensdoelen te bereiken. Klinkt logisch en simpel, maar toch is het in veel gevallen zo dat mensen werk vooral zien als een mogelijkheid om geld te verdienen om daarmee vervolgens in hun vrije tijd hun levensdoelen te na te jagen. Hoe mooi zou het zijn als je werk je direct helpt bij het bereiken van je levensdoelen en hoeveel energie zou het je geven als je werk in lijn ligt met je “reden van bestaan”? Je kunt denken dat is niet voor iedereen weggelegd, maar je kunt ook denken hoe kan ik dat in mijn leven voor elkaar krijgen.

Een paar maanden geleden werd ik last-minute gevraagd een presentatie te geven over de transitie naar een data gedreven verzekeraar. De belangrijkste doelstelling van mijn afdeling. Ik had voldoende materiaal liggen dus ik heb snel een PowerPoint presentatie in elkaar gezet. Onderweg naar huis vroeg ik mij echter af of dit een verhaal was wat ik met passie kon vertellen. Het antwoord op die vraag was nee. Waar kon ik dan wel met passie over vertellen? Sport! Ik bedacht mij dat ik mijn verhaal over data gedreven worden prima kon ophangen aan het wielrennen. De enorme opmars van data in het wielrennen, het gebruik van die data bij trainingen en wedstrijden, maar ook de nieuwe mogelijkheden en verdienmodellen die deze data met zich meebrachten. Denk bijvoorbeeld aan Strava en Zwift. Eenmaal thuis gekomen besloot ik een nieuwe presentatie te maken op basis van de opmars van data in het wielrennen, maar wel met dezelfde boodschap voor Achmea. De volgende dag stond ik met passie een verhaal te vertellen. Ik heb nog nooit zoveel positieve reacties gehad over een presentatie.

Dit heeft mij ook aan het denken gezet. Waar zit mijn passie, wat heb ik met verzekeren? Waar word ik blij van? Het werd mij steeds duidelijker dat ik niet heel veel heb met verzekeren. Ik heb wel nog steeds een passie voor IT, technologie en wetenschap (geel: kennis en inzicht). Daarnaast heb ik een grote passie voor sport, voeding en gezondheid waar ik eigenlijk alleen buiten mijn werk wat mee doe. Het werd mij langzaam duidelijk dat mijn “reden van bestaan” weleens zou kunnen zijn die passies met elkaar te combineren. Ik was alleen nog niet helemaal overtuigd. Stelde ik mij niet gewoon aan? Ik heb toch een goede baan, ga met plezier naar mijn werk en kan na het werk toch lekker met sporten en eten bezig zijn?

Vorige week had ik een 2 daagse persoonlijk leiderschap training bij de KNVB in Zeist. Eén van de beloftes van de training was het vinden van jouw persoonlijke mission statement. Dat klonk verdacht veel als je “reden van bestaan”. De training werd gegeven door Arjen ten Brinke en Henk-Jan Kamsteeg en een deel van de eerste dag werd ingevuld door Hans van Breukelen.

We begonnen op woensdagavond met het delen van ieders doelstellingen voor de training. Het werd al snel duidelijk dat iedereen op een vergelijkbaar punt in het leven stond. Midlifecrisis? Er was bijvoorbeeld een directeur die het heel goed deed in zijn werk, maar het eigenlijk helemaal niet leuk vond. Hij was opzoek naar werk dat hem meer voldoening zou geven. Hoewel niet gebaseerd op het boek “The big five for life” had het programma een vergelijkbare opzet. Je moest aan de slag met vragen als: wat waren “life defining moments”, welke levenslessen heb je daaruit getrokken, waar wil je over x jaar staan, wat zijn hierin jouw drijfveren, wat zijn je talenten, hoe wil je herinnerd worden etc. Daarnaast ging het over (dienend) leiderschap en het terugkomen na een grote tegenslag, vandaar Hans van Breukelen 🙂 Het was een erg inspirerende training en een leuke groep mensen.

Ik had van tevoren mijn aantekeningen die ik gemaakt had bij het lezen van “The big five for life” en de cursus “waar word ik blij van”, geprint en meegenomen.  Toen ik aan het eind van dag één mijn eerdere pogingen tot het formuleren van een “reden van bestaan” en mijn “big five for life” nog eens las, was mijn conclusie dat het er eigenlijk al stond. Bovendien was mijn conclusie dat mijn leven al heel goed in lijn was met mijn “big five for life” en dat ik alleen nog opzoek moest naar een baan / functie die meer zou aansluiten bij mijn “reden van bestaan”. Hieronder lees je mijn “reden van bestaan” en mijn “big five for life”. Best spannend om die hier te delen, maar dat is juist een mooie stok achter de deur om er ook echt wat mee te gaan doen. Daarnaast is feedback altijd welkom, want dat maakt het alleen maar beter. Ook dat hoort bij mijn “gele” persoonlijkheid: afspraak = afspraak, totdat er een beter inzicht ontstaat.

Reden van bestaan / persoonlijk mission statement of zoals Hans van Breukelen het noemde: waar heeft het leven jou voor uitgevonden?

“De wetenschap achter voeding, sport en gezondheid begrijpen en met die kennis (IT) oplossingen ontwikkelen die mensen beter maakt.”

Big 5 for Life

  1. Impact maken met innovatieve (IT) oplossingen in de sport, voeding & gezondheid.
  2. Werken aan een fysiek sterk lichaam en daarin een voorbeeld zijn voor anderen, beginnend bij mijn vrouw en mijn kinderen.
  3. Mijn kinderen vrijheid in denken en doen meegeven.
  4. Genieten van alledag door een actief leven te leiden en mij altijd 100% in te zetten voor de dingen die ik kies te doen.
  5. Ontdekken, nieuwsgierig zijn door te reizen, nieuwe mensen en culturen te ontmoeten en nieuwe dingen te leren.

Advertenties

4 thoughts on “The Big Five For Life

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.