Sergé, de masseur van Jerevan

Gistermiddag zouden we gemasseerd worden. Een hele belevenis volgens de atleten die hier al eerder in Armenië op gewichtheftrainingskamp zijn geweest. Sergé is de masseur van een aantal bekende atleten en hanteert een oude Sovjet methode. De Armenen noemen hem “de breker”. Hij zou rond 12 uur arriveren op ons Olympisch trainingscomplex. We moesten zelf maar kijken in welke volgorde we gemasseerd wilden worden. Het zou tussen de 45 en 60 minuten duren. Ik zou uiteindelijk als laatste aan de beurt zijn.

Na de ochtendtraining en de lunch zat ik lekker in het zonnetje een boek te lezen over een Russische schrijver die door Armenië reist. De massages leken uit te lopen zoals weinig hier exact op tijd gaat. Toen Hilmar vroeg of ik zin had om mee naar de kapper te lopen leek dat geen probleem. Een mooie gelegenheid om de buurt te verkennen. Oude Sovjet flats hier en daar enigszins opgefleurd met een muurschildering. Het gewone leven, een viswinkel met veel te veel grote exotische vissen in een te klein aquarium, oude mannen die fruit verkopen uit de achterbak van een Lada en kinderen die voetballen op een betonnen pleintje.

Teruggekomen komen op het complex blijkt de masseur net vertrokken. Te laat. Ik baal. Met een nek die vastzit van een valpartij met de fiets, was ik echt toe aan een massage. Gelukkig weet Karen, onze trainer, te regelen dat ik om 21 uur alsnog naar de masseur kan. Als hij om 21:10 nog niet gearriveerd is bel ik met Karen. Hij belt even later terug. Ik moet naar buiten, daar staat een zwarte Toyota, daar moet ik instappen en dan rijden we naar de plek waar ik gemasseerd zal worden…

Als ik in het donker buiten kom staat er inderdaad een zwarte Toyota. Hij seint met zijn lichten. Ik stap in aan de bijrijders kant. Als ik mijn gordel om wil doen word ik gemaand dat niet te doen. Bij het eerste de beste kruispunt heb ik al spijt. Ze kennen hier amper straatverlichting en het verkeer is chaotisch. We rijden een oude wijk in die vol staat met auto’s. Met mijn aanwijzingen parkeert hij de auto op een onmogelijke plek. Hij neemt mij mee de donkere gang in van zo’n Sovjet flat. In de lift zegt hij lachend, kijk een oude Armeense lift. We gaan naar de 6de etage, in dezelfde tijd kun je in Amerika met de lift naar de 60ste etage. Daar aangekomen belt hij aan bij wat blijkt zijn appartement te zijn. Zijn vrouw doet open. Ik schud haar de hand en stel mij voor. Dat is ze zichtbaar niet gewend. Het appartement ziet er van binnen verrassend modern en netjes uit. Een enorm contrast met de gangen van de flat. Er spelen twee kinderen, hij blijkt twee dochters te hebben. Ik word meegenomen naar een kamertje achter in het appartement dat is ingericht als massageruimte. Daar mag ik mij omkleden, maar niet voordat hij een tijdschrift te voorschijn haalt waarin hij foto’s laat zien van alle wereldkampioenen die hij masseert. Ik schaam mij bijna voor mijn amateur sportlichaam.

Als ik ben omgekleed vertel ik hem met gebaren dat ik last heb van mijn nek. Ik moet op mijn rug gaan liggen. Hij begint aan mijn nekwervels te voelen en draait vervolgens mijn hoofd in allerlei onmogelijke posities totdat mijn wervels kraken. Als dat niet lukt draait hij nog wat harder en verder. Vervolgens zet hij zijn vinger in mijn schouderblad en begint wild aan mijn arm te draaien. Het verlicht wel direct de pijn in mijn nek.

Dan wil hij beginnen met de massage. Ik vertel dat ik ook last heb van mij illiopsoas. Dat is net in NL door een orthopeed geconstateerd. Weer word ik in onmogelijke posities gemanoeuvreerd waarbij hij mijn illiopsoas flink weet op te rekken. Daarna begint dan echt de massage. Elke spier komt uitgebreid aan bod. Heerlijk! Met een soort rubberen vingerhoed trekt hij mijn huid vacuüm en masseert hij mijn benen. Een heel apart gevoel.

Na een uur is hij klaar. Ik krijg nog wat drinken aangeboden. Ik kies voor ijswater. Dat komt uit de kraan, want, zo vertelt hij, Yerevan heeft het beste water. Daarna brengt hij mij weer naar het hotel. Met een ontspannen lichaam en een ervaring rijker kruip ik in bed.

Advertenties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.